O sójovom vosku 17. mája 2018

 Vo sviečkach sa bežne používa parafínový vosk. Takéto sviečky nájdete v každej drogérii či v potraviných – môžeme vám s istotou povedať, že iné sviečky len tak bežne v obchodoch nekúpite. V dnešnej dobe plnej správ o znečisťovaní Zeme hľadá veľa ľudí ekologickejšiu cestu aj pokiaľ ide o sviečky. Ak ste jedným z nich, ste na správnej adrese. Sójové sviečky na prvý pohľad vyzerajú a voňajú rovnako ako parafínové, no ponúkajú výrazné výhody. Nie všetky sójové sviečky sú však rovnako kvalitné – zatiaľ čo niektorí výrobcovia sa snažia tvoriť čisto prírodné sviečky, iní dávajú do sviečok rôzne syntetické prísady pre lepšie horenie alebo miešajú sójový a parafínový vosk. Ak si chcete byť istí, že kupujete čisto sójové sviečky, pozorne si prečítajte štítok, alebo sa opýtajte výrobcu na ich obsah.

 

Prírodné sójové sviečky versus parafínové sviečky

Parafínové sviečky sú vyrobené z ropy, ktorá je neobnoviteľným zdrojom. To má za následok postupné zvyšovanie ceny parafínu. Navyše mnohé štúdie tvrdia, že spaľovanie ropných sviečok uvoľňuje do ovzdušia nezdravé látky a čierny dym, ktorý sa usádza na stenách či nábytku. Pálenie sviečok z parafínu teda nepôsobí priaznivo na naše zdravie.

Sójové sviečky sú vyrobené z oleja extrahovaného zo sójových bôbov, ktorý je prírodným a 100% obnoviteľným zdrojom. Bôby sú pestované v mnohých regiónoch miestnymi farmármi. Takéto sviečky neprodukujú škodlivý dym. Pálenie sviečok vyrobených zo sóje je teda pre zdravie neškodné a sójový vosk je biologicky odbúrateľný, čo je investícia, ktorá priaznivo pôsobí na vaše zdravie a zároveň aj na naše životné prostredie.

Sója ale nie je jediná surovina, z ktorej sa vyrábajú ekologické sviečky. Čoraz viac sa do popredia dostáva aj prírodný vosk z repky olejnej či kokosový vosk. Mnoho firiem pridáva do sójového vosku parafínovú prímes, vďaka čomu zaistí lepšie horenie sviečok. My sa snažíme pre tento účel experimentovať miešaním viacerých druhov prírodných voskov, čo sa nám veľmi dobre osvedčilo.

 

 

Čistejšie spaľovanie, dlhšie horenie a lepšia vôňa

Sviečka zo sójového vosku sa spaľuje tak, že sa pri horení uvoľňuje len malé množstvo sadzí. Parafínové sviečky často vytvárajú značné množstvo čiernej sadze, ktorá sa zhromažďuje nielen na nádobe sviečky, ale aj na stenách a iných povrchoch vo vašom domove. Sójové sviečky sú netoxické, takže pri pálení sa neuvoľňujú žiadne toxíny do ovzdušia.

Sójová sviečka zvyčajne horí dlhšie ako parafínová sviečka rovnakej veľkosti. Dôvodom dlhšieho horenia je to, že sójový vosk sa odparuje pomalšie, pretože je viac olejnatý. Môže sa teda stať, že za sójovú sviečku zaplatíte viac, ale jej dlhotrvajúci účinok spôsobí, že sviečky nebudete musieť kupovať tak často.

Pretože sójové sviečky horia pomalšie, vôňa sa uvoľňuje postupne a sviečka silno vonia počas celej doby horenia. Horiace parafínové sviečky voňajú oveľa menej intenzívne. Sójové sviečky vám teda vytvoria dlhotrvajúcu príjemnú domácu atmosféru.

 

 

Či už sa teda rozhodnete pre sójové sviečky alebo nie, vedzte, že sviečky z dielne M-Factory sú čisto rastlinného pôvodu a nepridávame do nich žiadne chemické prípravky na podporu horenia.